Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ


ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟ



ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
  • Τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Έχει ως σκοπό λειτουργίας να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους. Η εταιρεία έχει χρονικό διάγραμμα λειτουργίας τα έξι χρόνια (με πρόβλεψη να παραταθεί εάν δεν ολοκληρώσει το έργο της) και το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτει το Δημόσιο.

Δηλαδη ΙΔΙΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ
1) ΚΙΝΗΤΏΝ
2) ΑΚΙΝΗΤΩΝ
3) ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ( δηλαδη έαν πάρουμε πχ αποζημείωση απο την siemens για τις μιζες τα λεφτα αυτα θα πάνε πίσω στην Γερμανία?)
4) ΑΥΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
5) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ( εθνικοι οδοί, λιμάνια κ.λ.π)
6) ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ή ΘΑ ΑΠΟΚΤΉΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ( βλέπε πετρέλαιο, αέριο, χρυσό κ.λ.π)

Όπως αναφέρει το άρθρο 3 του κειμένου, για την λειτουργία του Ταμείου ορίζεται πενταμελές Δ.Σ με θητεία τριών ετών, στο οποίο «διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής επάρκειας και αξιοπιστίας». Στις συνεδριάσεις θα συμμετέχουν δύο παρατηρητές από την Ευρωζώνη και την Κομισιόν, οι οποίοι θα ενημερώνονται πλήρως για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η ξένη παρουσία επεκτείνεται και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, ένα επταμελές όργανο, το οποίο θα γνωμοδοτεί για τις συμβάσεις αξιοποίησης περουσιακών στοιχείων των υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμών. Εκεί θα βρίσκονται τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι θα υποδεικνύονται από τους ξένους παρατηρητές.
 ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ, ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΗΓΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ!!!!!!!


Πώς θα λειτουργεί το Ταμείο
Στην εταιρεία αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα συσταθεί αμέσως μετά τη ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα μεταβιβάζονται χωρίς αντάλλαγμα όλες οι κινητές και ακίνητες αξίες και τα περιουσιακά στοιχεία των οργανισμών του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων. Από τη στιγμή που μία δημόσια επιχείρηση περνά στον έλεγχο του Ταμείου, το ΔΣ θα μπορεί, εάν κρίνει απαραίτητο, να προχωρά στην αναδιάρθρωση της ή ακόμα να την θέσει υπό εκκαθάριση.
Το Ταμείο θα έχει έτσι την απόλυτη κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα είναι αυτό που θα προχωράει την διαδικασία αξιοποίησης, η οποία ? ανάλογα με τις εκάστοτε συμφωνίες ? θα γίνεται υπό τη μορφή πώλησης, εκμίσθωσης, παραχώρησης χρήσης κα., που αναφέρονται αναλυτικά στο άρθρο 5 του Εφαρμοστικού Νόμου.

Από εκεί και πέρα, τα χρήματα που εισπράττει το ταμείο, μεταφέρονται το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες σε ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο ? Λογαριασμός Εσόδων ? Αποκρατικοποιήσεις» και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Ταυτόχρονα, στο Ταμείο παρέχεται η δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα του Δημοσίου, να παρέχει εγγυήσεις στο Δημόσιο (όχι εμπράγματες) για να δανείζεται είτε από την αγορά είτε από την τρόικα, αλλά και να εκδίδει ομόλογα που θα τα ανταλλάσσει με αυτά του κράτους. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα έχει και τη δυνατότητα να «διευκολύνει» το Δημόσιο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του δημοσίου χρέους.

  • Τη θέσπιση της «ωρίμανσης» και της «επενδυτικής ταυτότητας» των ακινήτων του Δημοσίου και τον θεσμό της «επιφάνειας»
Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο όπως πώληση, παραχώρηση, τιτλοποίηση απαιτήσεων κτλ.

Επίσης, στο κεφάλαιο Β΄ του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις για την «πολεοδομική ωρίμανση και επενδυτική ταυτότητα δημοσίων ακτινήτων για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας του κράτους».

Για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων. Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι 50 χρόνια.

  • Τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λπ.)
- μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ
- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

- Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

  • Τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις)
  • Τον περιορισμό του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015)
  • Τη θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο
  • Την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται
  • Την ειδική εισφορά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης και την ειδική εισφορά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
  • Τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας
  • Τη διευθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και των συμβάσεων για τους νέους 18- 25 ετών (μείωση αποδοχών έως 20%)
  • Τις ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση
  • Το ειδικό τέλος για τους χώρους καπνιζόντων στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης
  • Την αναστολή των πλειστηριασμών από τις τράπεζες έως 31/12/2011 για απαιτήσεις έως 200.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ  http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/e-mesostra-pap.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: